۳۸۵ پروژه عمرانی؛ سهم ۳۶۵ روز سال ۱۴۰۰
به گزارش شانا، مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت در سالهای اخیر موضوعی بوده که جایگاه و نقش ویژهای پیدا کرده است. صنعت نفت بهعنوان موتور پیشران اقتصاد کشور نقش کلانی برای معیشت مردم کشور برعهده دارد. با این حال، در دورههای گذشته محیط پیرامونی مناطق نفتخیز کمتر مورد توجه سیاستگذاران و مدیران نهادهای مختلف بوده است. این موضوع در مناطق نفتخیز در جوامع پیرامونی صنعت نارضایتیهایی را به همراه داشت و همین مسئله صنعت نفت را ملزم کرد که برای معیشت مردم ساکن اطراف تأسیسات اقدامهایی را انجام دهد. پیشتر این فعالیتها بهصورت پراکنده از سوی شرکتهای هر منطقه انجام میشد.
این مسئله منجر شده بود که فعالیتهای مسئولیت اجتماعی در برخی مواقع ناعادلانه در مناطق مختلف توزیع شود. با تشکیل مدیریت نظارت بر طرحهای عمرانی وزارت نفت این موضوع شکل منسجمتری به خود گرفت. رفتهرفته طرحهای عمرانی سر و شکل مردمیتری به خود گرفت و با ارزیابی و بررسی فعالیتهای انجام شده این نوع فعالیتها سالانه شکل هدفمندتری به خود میگیرد.
این هدفمندی با تشکیل نشستها و مذاکرات مدون و بسیار در سالهای اخیر همراهی دیگر دستگاههای هدف مسئولیتهای اجتماعی در هر منطقه را بهدنبال داشت. بهگونهای که حالا دستگاههای مختلف ارزیابی خود از نیازهای منطقه را به مدیریت نظارت بر طرحهای عمرانی مناطق نفتخیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران ارائه میکند که پس از ارائه و تصویب طرحها در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران به مدیریت نظارت بر طرحها ابلاغ میشود و بهواسطه آن برنامهریزی لازم بهمنظور تخصیص منابع مالی به هر دستگاه در استانهای محروم و نفتخیز انجام میشود.
در سال ۱۴۰۰ فعالیتهای مسئولیت اجتماعی صنعت نفت همچون سالهای پیش از آن با قدرت در مناطق نفتخیز و محروم ادامه داشت. گستردگی این فعالیتها، بسته به نیازهای هر منطقه از تنوع بالایی برخوردار است، بهگونهای که وزارتخانهها و دستگاههای مختلف از جمله بهداشت و درمان، آموزشوپرورش، راه و شهرسازی، علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت کار و امور اجتماعی، وزارت ورزش و جوانان، کمیته امداد و منابع طبیعی، بهعنوان بهرهبردار برای اجرای چنین پروژههایی در مناطق نفتخیز و محروم با وزارت نفت همکاری دارند.
در مجموع در سال ۱۴۰۰، تعداد ۳۸۵ پروژه مسئولیت اجتماعی وزارت نفت در کشور از سوی وزارت نفت اجرا شد که اعتباری بالغ بر ۵ هزار و ۵۶۲ میلیارد و ۴۰۵ میلیون ریال را شامل میشد، این طرحها در ۱۷ استان کشور پراکنده بودند.
خوزستان، مهمترین حوزه مسئولیت اجتماعی وزارت نفت
استان خوزستان طلیعهدار اجرای پروژههای مسئولیتهای اجتماعی وزارت نفت بوده است؛ این موضوع بهدلیل تمرکز تأسیسات نفتی در این استان و نیاز جامعه پیرامونی به اجرای چنین طرحهایی قابل توجیه است. این استان در سال ۱۴۰۰ میزبان ۱۱۵ پروژه مسئولیت اجتماعی وزارت نفت بود. در مجموع این طرحها هزینه ۲ هزار و ۵۱۲ میلیارد و ۸۷۰ میلیونی بهدنبال داشت.
بیشترین طرحهای این استان مربوط به طرحهای هادی بنیاد مسکن با ۴۵ طرح و اعتباری بالغ بر ۲۹۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال بود. پس از آن طرحهای ورزش و جوانان ۲۴ طرح با اعتبار ۹۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال عنوان بیشترین پروژهها در این استان را به خود اختصاص داد. در حوزه راه و شهرسازی استان خوزستان ۱۶ طرح اجرایی داشت که ۴۰۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال اعتبار از سوی وزارت نفت برای اجرای آن اختصاص داده شد. طرحهای آبفای استان با اعتبار هزار و ۱۵۴ میلیارد و ۲۲۸ میلیون ریال طی هفت طرح بیشترین میزان اعتبار در استان و کشور را برای طرحهای مسئولیت اجتماعی به خود اختصاص داد.
هفت طرح نیز در حوزه بنیاد مسکن با اعتبار ۴۰۰ میلیارد ریال از دیگر طرحهای مسئولیت اجتماعی در این استان بود. طرحهای آموزشوپرورش این استان پنج طرح داشت که ۱۶ میلیارد ۳۸۱ میلیون ریال اعتبار را در خود هزینه کرد. پنج طرح نوسازی مدارس نیز با اعتبار ۵۵ میلیارد ریالی از دیگر طرحهای ۱۴۰۰ در استان خوزستان بود. برای حوزه علمیه استان ۲ طرح اجرا شد که اعتباری ۳۵ میلیارد ریالی برای آنها صرف شد. دو طرح علوم پزشکی در این استان ۲۵ میلیارد و ۲۵۰ میلیون ریال اعتبار را صرف خود کرد. تک طرحها در حوزه شرکت ملی نفت ایران و علوم فناوری در مجموع ۳۵ میلیارد و ۸۱۱ میلیون ریال اعتبار داشتند.
استان بوشهر و طرحهای بنیاد مسکن پرتعداد
استان بوشهر بهعنوان دومین استان مورد تمرکز اجرای طرحهای مسئولیت اجتماعی وزارت نفت در مجموع ۷۵ طرح را به خود اختصاص داد. این طرحها در مجموع هزار و ۳۶۶ میلیارد و ۵۱۰ میلیون ریال اعتبار را صرف کردند.
۴۲ طرح بنیاد مسکن (طرح هادی) با اعتبار ۱۰۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریالی بیشترین تعداد طرحهای این را به خود اختصاص داد. ۱۱ طرح حوزه نوسازی مدارس در این استان اعتبار ۳۵۱ میلیارد ریال را صرف کرد. ۹ طرح ورزش و جوانان با اعتبار ۸۳ میلیارد ریال در رتبه بعدی بیشترین تعداد طرحهای این استان بودند. در استان بوشهر همچنین پنج طرح علوم پزشکی اجرا شد که اعتبار ۶۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریالی را از محل اعتبارات مسئولیت اجتماعی صنعت نفت دریافت کرد.
۱۶۶ میلیارد و ۴۱۰ میلیون ریال اعتبار نیز برای سه طرح حوزه راه و شهرسازی این استان هزینه شد. سه طرح آموزشوپرورش نیز ۲۹ میلیارد و ۲۳۰ میلیون ریال اعتبار را به خود اختصاص داد. یک طرح در حوزه کمیته امداد امام خمینی (ره) و یک طرح منابع طبیعی این استان نیز اجرا شدند که نخست ۱۳ میلیارد ریال و دومی ۵۶۲ میلیارد و ۸۷۰ میلیون ریال اعتبار بهعنوان بیشترین میزان اعتبار این طرحها در استان را به خود اختصاص داد.
فارس، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد و هرمزگان در رتبههای بعدی
در استان فارس ۶۸ طرح شامل ۳۸ طرح ورزش و جوانان (اعتبار ۱۶۱ میلیارد و ۶۸۲ میلیون ریال) و ۳۰ طرح علوم پزشکی (اعتبار ۳۱ میلیارد ریال) اجرا شدند که در مجموع ۱۹۲ میلیارد و ۶۸۲ میلیون ریال اعتبار مسئولیت اجتماعی وزارت نفت را صرف کردند.
۶۲ طرح نیز در استان ایلام برای طرحهای مسئولیت اجتماعی وزارت نفت اجرا شده است. این طرحها شامل ۵۴ طرح بنیاد مسکن (طرح هادی) با اعتبار ۲۴۳ میلیارد ریالی و شش طرح ورزش و جوانان با اعتبار ۳۹ میلیارد و ۱۰۰ میلیون ریالی میشوند؛ مجموع اعتبارات این طرحها در این استان ۲۸۹ میلیارد و ۱۰۰ میلیون ریال بوده است.
استان کهگیلویه و بویراحمد دیگر استان پرتعداد هدف طرحهای مسئولیت اجتماعی وزارت نفت بود. در این استان ۱۸ طرح با اعتبار ۱۷۵ میلیارد و ۲۵۰ میلیون ریال اجرا شد.
برای ورزش و جوانان این استان ۱۰ طرح با اعتبار ۷۹ میلیارد و ۲۵۰ میلیون ریال اجرا شد. در حوزه بنیاد مسکن (طرح هادی) ۶ طرح در این استان اجرا شد که ۳۰ میلیارد ریال اعتبار صرف آن شد. یک طرح نیز برای راه و شهرسازی این استان اجرا شد که ۶۰ میلیارد ریال اعتبار را صرف کرد. یک طرح ۶ میلیارد ریالی هم در حوزه نوسازی و مدارس این استان اجرا شد.
۱۶ طرح با اعتبار ۶۴۶ هزار و ۷۵۰ میلیون ریالی نیز در استان هرمزگان اجرا شد. در این استان طرحهای مسئولیت اجتماعی در حوزه ورزش و جوانان بیشترین تعداد طرحها را به خود اختصاص دادند که اعتباری بالغ بر ۲۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال صرف آن شد. سه طرح نیز در حوزه آبفا اجرا شد که ۱۲۸ میلیارد ریال اعتبار میطلبید. گرانترین طرح این استان مربوط به راه و شهرسازی بود که ۴۹۳ میلیارد و ۲۵۰ میلیون ریال اعتبار از مدیریت نظارت بر طرحهای عمرانی وزارت نفت دریافت کرد. یک طرح نیز در حوزه بنیاد مسکن (طرح هادی) اجرا شد که ۳ هزار میلیارد اعتبار به خود اختصاص داد.
دیگر طرحهای مسئولیتهای اجتماعی صنعت نفت در سال ۱۴۰۰
در سایر مناطق محروم و نفتخیز کشور نیز در سال ۱۴۰۰ در مجموع ۳۱ طرح اجرا شد. مجموع این ۳۱ طرح ۳۷۹ میلیارد و ۲۴۴ میلیون ریال را از محل اعتبارات مسئولیتهای اجتماعی صنعت نفت از مدیریت نظارت بر طرحهای عمرانی مناطق نفتخیز دریافت کردند.
این طرحها در حوزه ورزش و جوانان ۲۱ طرح بودند که اعتباری بالغ بر ۱۷۸ میلیارد و ۵۴۴ میلیون ریال را به خود اختصاص دادند.
در حوزه بنیاد مسکن طرحهای هادی پنج طرح به دیگر مناطق محروم و نفتخیز کشور اختصاص یافت که اعتبار ۱۰ میلیارد ریالی را صرف کرد.
طرحهای علوم پزشکی در این مناطق شامل چهار طرح بودند که اعتبار آنها در مجموع ۷۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال شد. یک طرح ۵ میلیارد ریالی در حوزه سازمان بهزیستی و یک طرح ۱۰۰ میلیارد ریالی در حوزه نوسازی مدارس نیز در این مناطق اجرا شد.
خلاصهای از همه فعالیتها در سال ۱۴۰۰
در سال ۱۴۰۰ حوزه آبفا بیشترین اعتبار مسئولیتهای اجتماعی وزارت نفت را به خود اختصاص داده بود که طی ۱۰ طرح، هزار و ۲۸۲ میلیارد و ۲۲۸ میلیون ریال اعتبار صرف آنها شد. طرحهای راه و شهرسازی نیز در رتبه بعدی به لحاظ میزان اعتبارات صرف شده بود و هزار و ۱۴۲ میلیارد و ۳۶۰ میلیون ریال برای ۲۲ طرح هزینه شد. بیشترین تعداد پروژهها در کل کشور در سال ۱۴۰۰ البته مربوط به طرحهای بنیاد مسکن (طرح هادی) با ۱۵۳ طرح بود که ۶۸۲ میلیارد اعتبار هزینه آنها شد.
۱۱۹ طرح ورزش و جوانان نیز ۶۵۵ میلیارد و ۵۷۶ میلیون ریال اعتبار را صرف کردند. بعد از آن ۱۸ طرح نوسازی مدارس با اعتبار ۵۱۲ میلیارد ریالی، پرتعدادترین طرحها در کل کشور برای سال ۱۴۰۰ بود. ۴۱ طرح نیز در حوزه علوم پزشکی اجرا شد که اعتبارشان در مجموع ۱۹۰ میلیارد و ۹۵۰ میلیون ریال بود.
هشت طرح آموزشوپرورش با اعتبار ۴۵ میلیارد و ۶۱۰ میلیون ریال، هفت طرح بنیاد مسکن با اعتبار ۴۰۰ میلیارد ریال، دو طرح حوزه علمیه با اعتبار ۳۵ میلیارد ریال، یک طرح منابع طبیعی با اعتبار ۵۶۲ میلیارد و ۸۷۰ میلیون ریال، یک طرح شرکت ملی نفت ایران با اعتبار ۱۹ میلیارد و ۸۱۱ میلیون ریال، یک طرح علوم و فناوری با اعتبار ۱۶ میلیارد ریال، یک طرح کمیته امداد امام خمینی (ره) با اعتبار ۱۳ میلیارد ریال و یک طرح سازمان بهزیستی با اعتبار ۵ میلیارد ریال از دیگر طرحهای اجرا شده در کل کشور در حوزه مسئولیتهای اجتماعی وزارت نفت در سال ۱۴۰۰ بودند.
البته مدیریت نظارت بر طرحهای عمرانی مناطق نفتخیز با ارزیابی، کار کارشناسی و بررسی دقیق طرحهای اجرا شده و در دست اجرا همواره بهبود هدفمندی اجرای مسئولیتهای اجتماعی وزارت نفت را با جدیت دنبال میکند. این مدیریت برای سال جاری نیز برنامهها و طرحهای متعددی در دست اجرا دارد، همچنین طرحهای نو بر اساس اعلام نیاز دستگاههای مختلف کشور پس از کار کارشناسی تدوین میشوند.