// // بررسی میزان اثر کاهش قیمت نفت بر فرآورده‌های آن در بازار جهانی - نفتاب
نفتآب
نفتآب
بررسی میزان اثر کاهش قیمت نفت بر فرآورده‌های آن در بازار جهانی

بررسی میزان اثر کاهش قیمت نفت بر فرآورده‌های آن در بازار جهانی

 به گزارش خبرنگار شانا، مرکز پژوهشهای مجلس به تقاضای کمیسیون انرژی مجلس مهمترین تحولات حوزه انرژی را در سال 93 مورد بررسی قرار داد، ازاین‌رو، دو روز پیش (یکشنبه) قسمت نخست(بخش نفت) این گزارش ارائه شد.

این گزارش در ادامه، اثر کاهش قیمت نفت را بر میزان تقاضای فرآورده‌های نفتی به استناد ماهنامه تحلیلی بازار نفت اوپک، بررسی و تصریح می‌کند: بررسی میزان کاهش قیمت نفت بویژه در 6 ماهه پایانی سال 2014 نشانگر پرنوسان شدن تقاضای بازار فرآورده های اصلی نفت شده است.

به گزارش ماهنامه تحلیلی اوپک که در فوریه 2015 منتشر شد، کشورهای چین و هند طی ماه دسامبر 2014 با افزایش تقاضای فراورده نفتی مواجه بودند، درحالی‌که کل فرآورده‌های اصلی نفت در میان کشورهای OECD به‌استثنای نفتا با کاهش تقاضا روبرو بود.

در ژاپن، همزمان با کاهش 100 هزار بشکه در روز تقاضای نفت در دسامبر سال گذشته میلادی، بر میزان تقاضای فرآورده‌های نفتی افزوده شد. بویژه نفت سفید (سوخت جت)، LPG و نفتا از افزایش تقاضای بیشتری برخوردار بودند.

در کل سال 2014 تقاضای سالیانه نفت ژاپن 5 درصد کاهش یافت و سوخت جت تنها فرآورده‌ای بود که با رشد مثبت تقاضا همراه بود و جمع کل فرآورده‌های نفتی 2.1 درصد نسبت به دسامبر 2013 کاهش یافت.

در کره جنوبی نیز طی ماه نوامبر 2014، همزمان با کاهش سالیانه تقاضای نفت، تقاضای دیگر فرآورده‌های نفتی به‌استثنای گازوییل، بنزین و نفت سفید (سوخت جت)، با کاهش همراه بود.

تقاضای نفت در هند طی ماه دسامبر 2014، بالاترین میزان طی سال 2014 بود. تقاضای سالیانه نفت در این کشور در مقایسه با ابتدای سال 2014 رشد 6 درصدی را تجربه کرد. از سوی دیگر، مصرف LPG طی سال گذشته میلادی رشد داشته است.

تقاضا برای گازوئیل طی ماه دسامبر در مقایسه با زمان مشابه سال 2013، 42 هزار بشکه در روز افزایش یافت که حدود کمتر از 3 درصد رشد داشت. این روند رشد تقاضا را می‌توان ناشی از بهبود شرایط جوی و جایگاه اقتصاد کلان این کشور دانست.

از سوی دیگر، میزان ماهانه تقاضای فرآورده‌های نفتی آمریکا نسبت به ماه گذشته (مارس 2015)، با 8 درصد کاهش (175 هزار بشکه در روز) به روزانه 1.8 میلیون بشکه رسید.

در ماه مارس 2015 صادرات فرآورده‌های نفتی آمریکا با 2 درصد افزایش (73 هزار بشکه در روز) نسبت به ماه قبل از آن به میانگین روزانه 3.8 میلیون بشکه رسید.

میزان خالص واردات فرآورده های نفتی این کشور طی ماه مارس با 5 درصد کاهش به روزانه 4.8 میلیون بشکه رسید و نسبت به سال گذشته (2014) 11 درصد کاهش یافت.

در نمودار زیر روند تغییرات قیمت انواع فرآورده‌های نفتی ایران در بازار فوب خلیج‌فارس طی سال 1393 نشان داده شده است.

نمودار 3

همین گزارش در ادامه به بررسی وضع قیمت گاز پس از سقوط قیمت نفت می‌پردازد و تصریح می‌کند، کاهش قیمت جهانی نفت، افت قیمت گاز طبیعی را در بازار منطقه‌ای آسیا، اتحادیه اروپا و آمریکای شمالی هم تحت تأثیر قرار داده است.

در شرایط فعلی باوجود افت قیمت جهانی گاز و نفت، قیمت گاز در داخل کشور حدود یک‌پنجم قیمت گاز صادراتی به کشورهای همسایه است.

آدرس منبع

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *