شناخت اجزای تشکیل دهنده دریل باعث میشود تا کسانی که قصد دارند از دریل استفاده کنند؛ با توجه به نیازشان از تمام کارایی این ابزار استفاده کنند و راحت تر و دل چسب تر کار خود را انجام دهند. همچنین شناخت اجزای دریل باعث میشود هنگام خرید دریل، مناسب ترین ابزار را برای خود تهیه کنید.
دریل چیست؟
دریل وسیلهای است که به دو صورت دستی یا الکتریکی وجود دارد که برای سوراخ کاری اجسام به کار میرود. دریل را با در نظر گرفتن قدرت آن و همچنین با استفاده از مَتّه مناسب، میتوان برای سوراخ کاری انواع چوب، فلز و بتن به کار برد.
دریلها یکی از پرکاربردترین وسایلی هستند که در مصارف صنعتی و خانگی استفاده میشود. کار اصلی دریل ایجاد سوراخ با اندازههای مختلف در سطحهای مختلف است ولی با تعویض بعضی از ابزارهای دیگر میتوان از دریل برای سمباده زدن سطوح، باز و بسته کردن پیچ، جلا دادن، تخریب و… استفاده کرد.
انواع دریل برقی چیست؟
دریلها نسبت به منبع نیروی محرکه آنها به سه نوع دستی، بادی و برقی تقسیم میشوند. دریل های برقی در انواع گوناگون دستهبندی شدهاند در ادامه به معرفی انواع دریل و به بررسی اجزای تشکیلدهنده دریل میپردازیم.
- دریل و پیچ گوشتی شارژی
- دریل چکشی
- دریل گیربکس دار
- دریل سرکج
- دریل بادی
- دریل ستونی
- دریل مگنتی
- دریل کرگیری یا نمونه بردار
- دریل همزن
- مینی دریل
- دریل ۳۲ یا دریل ته کونیک
اجزای تشکیلدهنده دریل و کاربرد آنها
دریل یکی از پرکاربردترین ابزارهایی است که از اجزای مختلفی تشکیل شده است. قسمتهای تشکیلدهنده دریل عبارتند از:
- منبع تغذیه
- سیم برق
- کلید روشن و خاموش
- تراز عمق سنج
- سه نظام دریل
- دسته نگهدارنده
- شافت (شفت) و بیت مته
- کلید خاموش و روشن کردن حالت چکشی
- کلید تنظیم سرعت و یا دیمر
- کلید چپ گرد و راست گرد
هر کدام از این اجزای دریل را در ادامه توضیح می دهیم.
۱. منبع تغذیه
دریل شارژی از باتری استفاده میکند و ابزار مورد احتیاج برای بیشتر حفاریها محسوب میشود. ولتاژ متغیر دریلهای شارژی از ۴ تا ۱۸ ولت است. دریلهای شارژی باید بعد از مدتی شارژ شوند، پس باید هنگام استفاده از دریلهای شارژی به میزان شارژ آن دقت کنید.
همچنین همیشه باید باتری زاپاس داشته باشید، زیرا ممکن است کار شما برای مجدد شارژ شدن باتری به تاخیر بیفتد. به طور حتم دریلهای سیمدار بیشتر از دریلهای بیسیم کار میکنند و به شارژ مجدد احتیاجی ندارند.
آمپراژ، میزان قدرت را اندازه میگیرد. قدرت بالاتر به معنی گشتاور بیشتر است که تاثیر مستقیم روی مته دارد. نکته منفی در دریلهای سیمی این است که شما فقط میتوانید در جایی از این دریلها استفاده کنید که سیم برق بتواند به آنجا برسد.
۲. سیم برق
سیمها از یک کابل دو و یا سه لایه ساخته شدهاند و کار انتقال برق را انجام میدهند. لازم به ذکر است هنگام استفاده از دریل، مراقب سیم برق آن باشید تا هنگام کار کردن آسیب نبیند؛ چراکه در صورت آسیب بسیار خطرناک میشود.
۳. کلید روشن و خاموش
کلید روشن و خاموش یکی از اجزای تشکیل دهنده دریل است. بعضی از مدلهای دریل فقط یک کلید دارند و یک سرعته هستند و قابل تنظیم نمیباشند و بعضی دیگر مکانیزم تنظیم سرعت دارند که میتواند بر طبق کلید ماشه کار کند و باعث میشود تا شافت مته با سرعت بیشتر کار کند و بچرخد.
کلید کنترل سرعت به شما این امکان را میدهد تا سرعت دریل را بر مبنای نیازتان کنترل کنید. این کلید دارای دو جهت جلو و عقب است که این امکان را به شما میدهد که جهت چرخش شافت را تغییر دهید. با این عملکرد میتوانید پیچها را باز و بسته کنید. به عنوان مثال دکمه جلو برای بستن پیچ و دکمه عقب برای باز کردن پیچ است.
۴. میله عمق سنج
عمق سوراخ های ایجاد شده توسط دریل، برای بهتر انجام شدن کار، با اهمیت است. میله یا تراز عمق سنج یک میله مدرج است و اندازهگیری عمق سوراخها با این میله انجام میشود. با این قطعه از دریل، میتوان فهمید تا چه عمقی نیاز به سوراخ کردن است.
۵. سه نظام دریل
سه نظام یکی دیگر از اجزای دریل است که دارای دو نوع آچار خور و اتوماتیک میباشد. سه نظام یا مته گیر به قسمت جلویی دریل که متهخ در آن قرار میگیرد گفته میشود. این قطعه برای کار های مختلف و برای انواع مته قابل تنظیم است.
دریلها قبلا دارای سیستم ۳ نظام آچار خور بودند که مته را به وسیله آچار سه نظام، در جای خود محکم میکرد. اما دریلهای جدیدتر دارای سیستم سه نظام اتوماتیک هستند و مته به صورت مستقیم داخل ۳ نظام گذاشته شده و با دست محکم میشود. سه نظامهای آچار خور هنوز در بعضی از متهها دیده میشود که برای بازکردن قفل دور مته از آنها استفاده میکنند.
۶. دسته نگهدارنده
یکی دیگر از اجزای تشکیل دهنده دریل، دسته نگهدارنده است. این قسمت از دریل یکی از مهمترین قسمتهای آن میباشد. همچنین این مورد یکی از نکات مهمی است که در راهنمای خرید دریل باید در نظر گرفته شود.
برای ثابت نگه داشتن دریل از دو دسته استفاده میشود. لازم به ذکر است که برای استفاده از دریل ها با قدرت بالا حتماً باید از دو دسته دریل استفاده کرد. دستهها را محکم نگه دارید تا دریل ثابت بماند. خیلی مهم است که جنس دسته دریل طوری باشد که در هنگام کار و استفاده از آن لیز نخورد.
۷. شافت (شفت) و بیت مته
به قسمت برآمده یا برجسته مته که موتور و ۳ نظام را نگه میدارد، شافت (شفت) مته گفته میشود و همین طور مکانی است که کلاچ چرخش در آن قرار میگیرد. مانند خیلی از موتورهای الکتریکی، برای کنترل قدرت مته از یک کلاچ استفاده میشود. این کلاچ قابلیت تنظیم دارد و سیستمهای گوناگونی برای قدرت حفاری بالاتر ارائه میدهد.
بیت مته قسمت متغیر دریل است. این قطعات با توجه به نوع عملکرد در کارهای مختلف متفاوت است. برای کار روی مواد و سطوح مختلف به بیتهای مختلف نیاز است به عنوان مثال: برای حفاری رویه چوب و پلاستیک از یک مته مارپیچی استفاده میشود؛ در صورتی که یک بیت مته سنگ تراشی فقط برای بتن آجر استفاده میشود.
برای انواع سوراخکاری، سنگتراشی و کارهای مختلف دیگر انواع مته وجود دارد و در دسترس است. مانند متههای پیچ گوشتی که خیلی سریعتر از پیچ گوشیهای دستی عمل میکنند. متهها دارای متریالهای مختلفی از جمله فولاد، کبالت و تیتانیوم هستند.
۸. کلید خاموش و روشن کردن حالت چکشی
این کلید کار جابه جایی بین حالتهای چکشی و ساده را به عهده دارد. میزان قدرت دستگاه رابطه متقابلی با قدرت موتور و مکانیزم انتقال قدرت دارد. موتور این ابزار، عامل مشخصکننده سرعت و نیروی چرخش است، بنابراین با بالا رفتن سرعت، تعداد ضربه نیز بیشتر میشود.
در بعضی ازدریلها برای کنترل این حالت، سوئیچ وجود دارد ولی در بعضی از دریلها مانند دریلهای چکشی قابلیت تنظیم میزان و قدرت ضربه وجود ندارد و این کار به صورت خودکار انجام میشود.
۹. کلید تنظیم سرعت و یا دیمر
دیمر، یکی دیگر از اجزای تشکیل دهنده دریل است. این کلید معمولا به صورت ولوم است ولی در بعضی از دریلها به صورت کلید چند مرحلهای میباشد. این کلید سرعت دریل را بر مبنای نوع عملکرد و نوع کار کنترل میکند و قابل تغییر است.
۱۰. کلید چپ گرد و راست گرد
این کلید دارای دو حالت (جلو و عقب) است که این امکان را به شما میدهد که جهت چرخش شافت (شفت) را تغییر دهید. با این عملکرد میتوانید از دریل ها به عنوان پیچ گوشتی استفاده کنید و پیچها را باز و بسته کنید. به عنوان مثال: دکمه جلو برای بستن پیچ و دکمه عقب برای باز کردن پیچ است.
موقع کار با دریل چه نکات ایمنی باید رعایت کرد؟
استفاده از هر ابزاری نیاز به رعایت نکات ایمنی دارد. دریل نیز از این قاعده مستثنی نیست به همین دلیل برای استفاده از دریل باید نکات ایمنی کار با دریل را در نظر بگیرید و رعایت کنید.
- قبل از شروع شدن کار از عدم وجود هرگونه کابل برق، لوله آب، لوله گاز و هر گونه سیستم تاسیسات اطمینان حاصل کنید.
- در موقع استفاده از دریل لزوما از دسته کمکی استفاده کنید تا بتوانید آن را ثابت نگه دارید.
- محافظت کردن از چشم بسیار مهم است. حتماً موقع انجام کار و استفاده از دریل عینک ایمنی استفاده کنید.
- برای اینکه بتوانید روی دستگاه کنترل کافی داشته باشید، هم دسته اصلی و هم دسته جلویی را محکم نگه دارید.
منبع مقاله : https://arvatools.com/drill-components/